Web Analytics Made Easy - Statcounter

عضو کمیسیون فرهنگی مجلس گفت: خطر بحران جمعیت از همه بحران‌هایی که ایران در طول تاریخ به خود دیده مانند حمله مغول و قحطی جنگ جهانی که یک سوم جمعیت ایران را نابود کرد، خطرناک‌تر است.

به گزارش قدس آنلاین، امیرحسین بانکی‌پور در نشست بررسی راهکارهای عملی تبیین مسئله جمعیت از دیدگاه مقام معظم رهبری که در مجتمع فرهنگی آیه‌های مشهد برگزار شد، اظهار کرد: در دوران حساس و تأثیرگذاری به سر می‌بریم که اگر تا هفت، هشت سال آینده به بحران پیری جمعیت بی‌توجهی کنیم این ابر بحران در ۳۰ تا ۴۰ سال آینده باعث نابودی نه فقط جمهوری اسلامی بلکه کل ایران زمین می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی افزود: عمق فاجعه عواقب پیری جمعیت هنوز برای مسؤولان و کارشناسان کشور به‌خوبی مشخص نشده است چه برسد برای عموم مردم که اطلاعات کمی در این زمینه دارند.

وی ادامه داد: این که در دو سه سال اخیر رهبری بیش از ۴۰ بار با الفاظی نظیر این که من تنم از عواقب این بحران به لرزه در می‌آید و یا تعابیری مثل اینکه ما خطا کردیم باید خطاهای خود را جبران کنیم ذکر می‌کنند نشان از اهمیت این موضوع در دیدگاه ایشان و دوراندیشی رهبری دارد.

بانکی‌پور بیان کرد: مسؤولان نگاهی سطحی به این مسئله دارند و تصور می‌کنند که تا حالا تأکید بر کاهش جمعیت بوده و حالا برعکس شده اما مسئله بسیار خطرناک‌تر و عمیق‌تر از این حرف‌ها است.

عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه دو سال گذشته می‌گفتند کرونا امکان دارد بسیاری از کارهای کشور، مردم، مناسبت‌ها و تولید را تعطیل کند که ما گمان نمی‌کردیم به این شدت باشد اما دیدیم که حرم حضرت رضا(ع) هم تعطیل شد اما بحران کرونا را می‌شد در دل بحران کنترل کرد، افزود: بحران پیری جمعیت این گونه نیست و در دل بحران نمی‌شود برای آن چاره‌ای اندیشید، جامعه به سقوط کشیده می‌شود، تمدن ایرانی اسلامی از بین می‌رود و کشوری که ما می‌خواستیم پرچمش را به امام زمان(عج) تحویل دهیم، نابود می‌شود.

وی خاطرنشان کرد: با سیاست‌های اشتباه اعمال شده در دهه ۷۰ ناگهان زاد و ولد در کشور نصف شد حال آنکه این دهه شصتی‌ها ۳۰ سال دیگر کهنسال می‌شوند و چون فرزندی برای نگهداری ندارند باید نهضت ساخت خانه سالمندان آغاز شود.

بانکی‌پور با بیان اینکه هم اکنون پیش لرزه‌های این ابر بحران در صندوق‌های بازنشستگی آغاز شده و بیشتر آن‌ها در حال ورشکستگی هستند، خاطرنشان کرد: اگر دولت بخواهد همه حق و حقوق آن‌ها را بدهد کل درآمد نفت هم کفاف آن‌ها را نمی‌دهد.

عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: یکی از بحران‌های جدی دولت‌های بعدی مسئله تأمین حقوق بازنشستگان است و ما امسال به اذن رهبری ۹۰ هزار میلیارد تومان برای تأمین حقوق بازنشستگان اختصاص دادیم و این تازه پیش لرزه این بحران است.

وی با اشاره به اینکه هرم جمعیتی کشور هم تبدیل به یک ستون می‌شود که هر آن امکان ریزش دارد، ادامه داد: ما یک فاجعه بزرگ را پیش رو داریم که اگر وضع به همین منوال ادامه یابد دیگر هیچ چیزی از کشور اعم از امنیت، اقتصاد و تولید باقی نمی‌ماند و حفظ امنیت و تولید و اقتصاد نیازمند نیروی جوان است که ما نداریم.

بانکی‌پور گفت: ۲۰ سال دیگر دوره خشکسالی جوان‌های کنونی آغاز می‌شود که آن موقع دیگر نمی‌شود کاری کرد چون فاجعه پیری جمعیت، بحران این دولت و آن دولت نیست کل ایران زمین را به خطر می‌اندازد نه حکومت اسلامی را و به فرض که خدای نکرده حکومت جمهوری اسلامی هم از بین برود و همه لائیک باشیم باز هم چیزی از خطر این بحران برای کشور کم نمی‌شود.

عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی افزود: این بحران از همه بحران‌هایی که ایران در طول تاریخ به خود دیده مانند حمله مغول و قحطی جنگ جهانی که یک سوم جمعیت ایران را نابود کرد و جنگ تحمیلی خطرناک‌تر است.

وی عنوان کرد: اگر در سیاهچاله پیری جمعیت افتادیم حداقل برای بیرون آمدن ۱۵۰ سال زمان می‌برد و دشمنان ایران و اسلام هم منتظر این فرصت هستند که با کمک این بحران چیزی از ایران باقی نگذارند.

بانکی‌پور با بیان اینکه در نقشه‌های سازمان ملل تا سال ۲۰۴۰ در منطقه خاورمیانه فقط کشور ایران دچار پیری و به یک باره زمین‌گیر می‌شود، گفت: این بحران از نظر عمق و تأثیر بر جامعه و مردم و کشور قابل مقایسه با دیگر بحران‌ها نیست.

نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی یادآور شد: اکنون در اوج برخورداری کشور از زنان بارور هستیم و هفت سال دیگر وقت داریم از این موقعیت استفاده کنیم، هفت هشت سال قبل برای ترمیم جمعیت، امید به دهه شصتی‌ها بود، اما سال گذشته میزان ولادت نوزادان زنان بارور نسبت به سال ماقبل ۱۴ درصد کمتر شده است، دهه هفتادی‌ها نصف دهه شصتی‌ها هستند؛ چه طور می‌شود کاهش جمعیت را جبران کرد؟

وی با اشاره به اینکه رشد جمعیت مدنظر رهبری ۲/۶ درصد بود در حالی که اکنون رشدی معادل ۱/۶ دهم درصد داریم، افزود: کمیسیون فرهنگی مجلس در راستای عملیاتی کردن منویات رهبری برای رشد جمعیت طرحی کارشناسی را با بیش از ۶ هزار ساعت کار کارشناسی به تصویب رسانده است و این طرح به دلیل پاره‌ای مشکلات جزئی قابل رفع از شورای نگهبان برگشته و در حال بازبینی است که امیدواریم با عملیاتی شدن آن روزنه امیدی برای گذر موفق از این بحران باز شود.

بانکی‌پور ادامه داد : بیش از ۳۰ سال سرمشق کنترل جمعیت در کل شئون اعم از آموزش، برخورداری از امکانات، اشتغال، مسکن و وام حاکم بوده است و اکنون برای تغییر آن با مشکلات فرهنگی و عملی مواجه هستیم.

نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی با اشاره به طرح ۷۴ ماده‌ای جوانی جمعیت گفت: بر اساس این طرح حق اولاد ۲ برابر و عائله‌مندی یک و نیم برابر می‌شود، میزان حقوق نیز به ازای هر فرزند افزایش و خوابگاه‌های دانشجویان متاهل(که قبلا گسترش آن ممنوع شده بود) افزایش می‌یابد، همچنین برخی از ساختمان‌ها برای خوابگاه‌های متأهلان تغییر کاربری داده می‌شود و دانشگاه‌ها موظف هستند به دانشجویان بومی و غیربومی خوابگاه متأهلی بدهند.

وی اظهار کرد: طبق این طرح زوجی که دختر زیر ۲۳ سال و پسر زیر ۲۵ سال داشته باشد ۲۰۰ میلیون تومان و ازواجی از این بیشتر سن داشته باشند ۱۴۰ میلیون تومان وام ازدواج می‌گیرند، به والدین دارای فرزند سوم و یا چهارم ۱۵۰ تا ۲۰۰ متر زمین با قیمت تمام شده تعلق می‌گیرد که بهای آن بعد از ۶ سال قسط‌بندی می‌شود و برای ساخت آن نیز ۱۵۰ میلیون تومان وام پرداخت می‌شود.

بانکی‌پور ادامه داد: اعتبارات لازم برای طرح‌های گفته شده در بودجه دیده شده است و برای تأمین آن جای نگرانی وجود ندارد در این طرح مادر فرزند سوم پس از سه ماه می‌تواند یک خودروی بدون نوبت به قیمت کمتر از بازار تحویل بگیرد، برای ۳/۵ میلیون زوج نابارور کشور نیز امکاناتی نظیر قرار گرفتن تحت پوشش بیمه، تجهیز مراکز ناباروری و زایمان طبیعی رایگان برای همه مردم لحاظ شده است و استنکاف مدیران و کارمندان از اجرای این طرح شامل مجازات می‌شود.

منبع: فارس

انتهای پیام/

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: کمیسیون فرهنگی مجلس اعطای وام فرزند سوم عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی پیری جمعیت بانکی پور بحران ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۹۷۵۳۵۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

به بهانه کاهش نرخ زاد و ولد در ایران/ چرا زنان ایرانی میلی به فرزندآوری ندارند؟

 عصرایران ؛ خدیجه غبیشاوی - سیاست فرزندآوری در ایران با شکست مواجه شده است. آمار ارایه شده از سوی سازمان ثبت احوال کشور نشان می‌دهد در سال ۱۴۰۲ بیش از ۱۷ هزار فرزند کمتر از سال ۱۴۰۱ در ایران به دنیا آمده است. این آمار را مرکز رصد جمعیت کشور اعلام کرده و گفته که بر اساس آمار موجود در سال ۱۴۰۲، تعداد یک میلیون و ۵۷ هزار و ۹۴۸ ولادت در کشور به ثبت رسیده است. این در حالی است که این رقم در سال ۱۴۰۱ حدود 17 هزار نوزاد بیشتر بوده است.

اما چرا با وجود اینکه مجلس شورای اسلامی در سال 1402 قانون جوانی جمعیت و حمایت از خانواده را تصویب کرده و آنطور که دبیر ستاد ملی جمعیت در آذرماه 1402 از اختصاص 30 درصد از بودجه های حمایتی در جهت فرزندآوری و ازدواج، خبر داده بود، امامان جمعه خطبه های خود را به تاکید بر اهمیت فرزندآوری اختصاص داده بودند، زنان ایرانی میلی به فرزندآوری ندارند؟ پاسخ این سوال آیینه تمام قد وضعیت کنونی در کشور است.

کاهش نرخ زاد و ولد اگرچه امری جهانی است و سازمان ملل نیز در سال ۲۰۲۲ پیش‌بینی کرده بود باروری جهانی تا سال ۲۰۵۰ به ۲.۱ تولد به ازای هر زن کاهش می‌یابد، اما ضرورت دارد دلایل و ریشه های آن در ایران به طور جداگانه و ناظر به شرایط حال حاضر کشور مورد بررسی قرار بگیرد. کشوری که به گفته کارشناسان، سریعترین کاهش نرخ باروری را در جهان دارد.

از دیدگاه جامعه شناختی، زنان ایرانی در این امر به دو بخش قابل تفکیک هستند، دسته اول زنانی که از روی غریضه وسنت اقدام به فرزندآوری می کنند و مانع چندان مهمی در راه تحقق این امر برای خود نمی بینند و دسته دوم که اگر نخواهند تماما قید بچه دار شدن را بزنند، به یک فرزند و نهایتا دو فرزند اکتفا می کنند و روشن است که در این نوشتار، همانند مسئولان و سیاست گذاران، دلایل کاهش میل به فرزندآوری در دسته دوم را مورد بررسی قرار داده ایم. گروهی از زنان که غالبا تحصیلات دانشگاهی دارند، مطالبه گری را در جامعه آموخته اند، به فضای مجازی، کتاب و قانون دسترسی دارند.

در سال‌های گذشته گزارش‌های متعددی از تاثیر مشکلات اقتصادی و معیشتی بر کاهش تمایل ایرانیان به فرزندآوری یا داشتن فرزندان زیاد منتشر شده است. بسیاری از زنان معتقدند که در شرایط اقتصادی امروز کشور با تورم بالای 40 درصد، فرزندآوری ظلم در حق فرزند است و این کار را نشانه بی مسولیتی پدر و مادری می دانند که با علم نسبت به وضعیت اقتصادی خود و همچنین اوضاع نابسامان اقتصادی در کشور، دلار 65 هزار تومان و گوشت کیلویی 700 هزار تومان، اقدام به فرزندآوری می کنند.

این بخشی از گفته های دوستانی است که می بینم و می شنوم. نگار، 30 ساله می گوید، "بچه بیارم که مثل خودم عقده ی سفر خوب به دلش بمونه." علیرضا 28 ساله نیز معتقد است:" عاشق بچه ام، اما وقتی نمیتونم هزینه هاشو بدم و شکمش و سیر کنم، اصلا چرا باید به این دنیا بیارمش؟"

اما این همه ماجرا نیست و موانع فرزندآوری به مشکلات اقتصادی و معیشتی محدود نمی شود چرا که کاهش زاد و ولد در میان قشر مرفه جامعه نیز امری ملموس است و کارشناسان از آن به عنوان چرخش فرهنگی یاد می کنند. این چرخش فرهنگی علاوه بر موضوعاتی چون تغییر الگوهای فکری، می تواند ناظر به مسائل فرهنگی و البته قوانین حال حاضر کشور در خصوص مسائل مرتبط با زنان و خانواده نیز باشد.

مهسا 33 ساله هم بر این باور است که "چرا باید بچه دار بشم وقتی بر اساس قانون صاحب فرزندم نیستم و حتی اسم من در اوراق هویتی او درج نمی شود، حق ثبت نام بچه ام در مدرسه را ندارم، حق حضانت ندارم..." شبنم 35 ساله می گوید "اگر دختر دار شدم چی؟ اگر نخواست حجاب بر سر بگذارد چی؟ من به کشورهای مختلف اسلامی سفر کرده ام و در هیچ کدام حجاب الزامی و قانونی نیست، شرایط مهاجرت را هم ندارم، چه جوابی به دخترم بدهم؟" لیلا 39 ساله هم می گوید" تا به امروز ازدواج نکردم، برای فریز تخمک به مراکز مختلف مراجعه کردم و به من گفتند چون هنوز باکره هستم بدون اجازه پدر امکان این عمل را ندارم، من اینقدر مستقلم که حتی با خانواده ام زندگی هم نمی کنم حالا باید برای انجام این عمل اجازه پدرم را داشته باشم، چرا؟"

تشویق به فرزنداوری البته در سایه قوانین سفت و سخت حتی در همین زمینه انجام می شود، زنان در ایران حتی حق تصمیم گیری برای نوع زایمان خود را هم ندارند و اگر بخواهند به صورت سزارین فرزند خود را به دنیا بیاورند، قانون از آنها حمایت نمی کند. نگارنده پنج ماه پیش با درد زودتر از موعد زایمان با در اختیار داشتن بیمه تکمیلی به یک بیمارستان خصوصی در تهران مراجعه کرد و این پاسخ را شنید، "بچه اول باید طبیعی به دنیا بیاد در غیر این صورت بیمه هزینه عمل سزارین را تقبل نمی کند."

بیمارستان و بیمه های تکمیلی برای نوع زایمان زنان ایرانی باید تعیین می کنند، قانون حق ولایت مادر بر فرزند را نمی پذیرد، زن ایرانی پس از بارداری و زایمان امنیت شغلی ندارد و ...خلاصه نه قانون زن ایرانی را دوست دارد و نه فرهنگ. مسئولان نیز گمان می کنند سیاست های فرزندآوری مانند مسابقه فوتبال است که وعده پاداش و زمین و خودرو بدهند و زنان هم لبیک بگویند. زن ایرانی امروز خسته از بی کفایتی ها، به تنها چیزی که فکر نمی کند، شاید آرزوهای بر باد رفته اش، ازدواج و فرزندآوری است؛ ایران مانده و سریعترین کاهش نرخ تولد در جهان.

کانال عصر ایران در تلگرام بیشتر بخوانید: تهران رکورددار چند قلوزایی در سال گذشته صدور شناسنامه هوشمند شد حـذف کودکان مهاجر از سلامت

دیگر خبرها

  • تامین زمین ۲۰۰ مشمول جوانی جمعیت در نجف آباد
  • تسهیلات خاص برای خانواده‌های دارای فرزند چندقلو
  • سندروم استکهلم در مدارس ابتدایی/ کودک آزاری مدرن: تلقین حس ناکافی بودن!
  • سندروم استکهلم در مدارس ابتدایی/ فرزندتان را به ربات آزمون دهنده تبدیل نکنید!
  • بهزیستی چه خدماتی به «خانواده‌های دارای فرزند چندقلو» می دهد؟
  • بسته‌های ویژه مادران باردار به ۸۲۵ هزار خانوار خراسان رضوی تعلق می‌گیرد
  • تجلیل از مادر ۲۷‌ ساله اناری با پنج فرزند
  • اختصاص ۱۰۰ قطعه زمین در بینالود به خانواده‌های دارای ۴ فرزند
  • به بهانه کاهش نرخ زاد و ولد در ایران/ چرا زنان ایرانی میلی به فرزندآوری ندارند؟
  • «رزاق» بودن خداوند را در فرزندآوری فراموش نکنیم